Veien til finansiell frihet

Noe av det viktigste i livet – og dette gjelder selv om du ikke er en utpreget materialistisk person – er å sikre deg og dine finansiell frihet og selvstendighet. Kanskje jobber du allerede målbevisst med dette, for å øke din egen kunnskap om finans (blant annet gjennom å besøke denne bloggen) og ved å forandre måten du bruker, sparer og investerer penger på med mål om å øke din egen lykke og velvære uten å sløse bort din finansielle fremtid.

I prinsippet høres dette enkelt ut, men det er egentlig ganske krevende, og særlig for de som er helt nye i gamet. For eksempel er det mange der ute som tar opp forbrukslån helt tilfeldig basert på et foreliggende tilbud, i stedet for å bruke et nettsted som MONEYBANKER.no som faktisk sammenligner mange forskjellige tilbud og gir deg den oversikten du trenger for å gjøre et godt valg. Ikke det at jeg alltid vil anbefale å ta opp forbrukslån, men det finnes flere scenarier der slik giring kan være ønskelig eller nødvendig.

Selv når man har tilegnet seg den rette kunnskapen, er det fortsatt et langt stykke igjen å gå. Sokrates hevdet at den som vet det rette, vil også gjøre det rette, men empirien viser dessverre at det ikke alltid er slik. Å forandre atferd er i praksis vanskeligere enn å forandre forståelse. Særlig hvis du er oppvokst i et hjem med dårlig økonomisk styring, der inntektene var høye men foreldrene dine likevel alltid hadde økonomiske problemer, har du for å si det rett ut et dårlig utgangspunkt. Da kreves det en stor omlegging av både mentalitet, og, enda viktigere, vaner, for å lykkes med privatøkonomien.

Tjener du en gjennomsnittlig inntekt, slik de aller fleste nordmenn faktisk gjør (la oss si, mellom 300 000 og 900 000 kroner, hvis du er i fast heltidsjobb), så er du helt avhengig av et redusert forbruk for å unngå den evige runddansen rundt høy belåning som er den økonomiske virkeligheten til de fleste av oss. Det vil si mindre bilkjøring og færre besøk på restauranter og kaffebarer. Du må kutte ned på dårlige og kostbare vaner som røyking, overspising og drikking, og vaner som skader ditt inntektpotensial, som for eksempel TV-titting, videospill, nettsurfing, og å utsette alle oppgaver til siste liten. Ikke minst må du slutte med alt av meningsløs shopping.

Nøkkelen er rett og slett en bevisst omlegging av vaner, og det er noe som tar tid. Vaner er nemlig i utgangspunktet ikke ting vi gjør bevisst, men noe som nærmest er gravert inn i hjernesystemet vårt og styrer atferden vår uten av vi nødvendigvis vet om det eller skjønner så mye av det selv. De siste års utvikling innenfor sosiale medier er et godt eksempel på at folk som vil tjene penger utnytter dette elementet i menneskets psykologi til å gjøre deg praktisk talt avhengig av noe som folk viser at i overveiende grad gjør folk mindre lykkelige.

Hvilke vaner har du som hindrer deg i å lykkes finansielt? Finn dem og fjern dem, men vær klar over at det tar tid og innsats å bli et nytt økonomisk menneske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *