Nina Karin Monsen • nina.karin.monsen@online.no • © 2009  

Nina Karin Monsen

Statsstipendiat, Fag- og skjønnlitterær forfatter.

NINA KARIN MONSEN

SKJØNNLITTERÆRE BØKER:

 

1. Kvinnepakten, roman 1977

 

2. Jammersminne, roman 1980

 

3. Dødt liv, novellesamling, 1987

 

4. Inntrengere, roman, 1989

 

5. Tvillingsjeler, roman, 1993

NOVELLER:

 

Lengsel i Eros Beretter, red. Nils Johan Rud, 1981

 

Sansenes vell, i Kjærlighet i rosebedet, 1981

Tvillingsjeler, roman, Cappelen 1993, er en fremtidsroman om borderline som lovgivning, om den nye måten å organisere familielivet på, i forhold til de behov man kan tenke seg at mennesker har som ikke være hele, selvstendige og moralske personer. Det er i dette samfunnet vanlig at alle vandrer inn og ut av hverandres sinn som om bevissheten ikke har noen grenser, at mange har utvaskede personligheter som hovedpersonen Lita (hun redder seg tilslutt!) og at barn vokser opp på barnehjem, og at de fleste ikke kjenner sine foreldre:

 

s. 98: Forresten manipulerer staten med menneskers identitet, som du kallet det! Du har hørt om statens frivillige sæd - og eggtjeneste og om loven til alle kvinners rett til barn antar jeg? Hvorfor skal ikke jeg følge normen i vårt samfunn? Jeg har ikke lurt andre, jeg har ikke sat at jeg ikke er henne, det kunne jeg like gjerne ha vært! Hvor mange skal jeg måtte si det!

 

Lita ble stum. Det var mange på Barnehjemmet som ikke visste hvilken manne eller kvinne de stammet fra. Alle syntes det var bra at Staten ga kvinner innsprøytning med gratis sæd eller implanterte egg. saken hadde forresten aldri interessert Lia. I likhet med mange andre så hun nærmest på det som en praktisk form for formering. Når en ønsket seg barn, og det passet inn i planene, gikk det ofte mye raskere på den måten. Selv menn og kvinner som få det til på vanlig måte, brukte gjerne inseminasjonsmetoden. Fornøyelse og arbeid var to forskjellige ting, sa de.