Hvordan spare penger på dagligvarer

For en tid tilbake var jeg i en middag med noen andre fra min bransje, og maten de hadde stelt til var eventyrlig god. Det er nærmest en konkurranse eller i hvert fall rivalisering i vennekretsen for å se hvem som greier å lage den beste maten med de mest sofistikerte ingrediensene og teknikkene. Jeg skal på ingen måte beklage meg over disse små tevlingene, for fra tid til annen gir de meg muligheten til å smake noe som er annerledes og fantastisk godt.

Selv liker jeg også god mat. Praten kom over på hva man kjøper i butikken, og hvor mye man bruker på det. Jeg sa, litt skamfull fordi jeg følte at jeg utpekte meg selv som en som sløser, at jeg noen ganger svir av et par tusen i uken på mat. Det syntes jeg var mye, tatt i betraktning at jeg har bare har en ganske liten familie.

Men de andre var rystet. En hel familie som bare bruker et par tusen i uken på mat? Ja, og som regel er det jo mye mindre, erklærte jeg med undring. For snart kom det frem at mine venner og bekjente brukte mye mer på mat enn det jeg og min familie noen gang hadde gjort.

Nå skal det sies at disse vennene i flere tilfeller også ellers bruker penger på en annen måte enn det jeg gjør og anbefaler på denne bloggen. De tar ut store lån for å kjøpe ny bil, kjøper de feteste syklene som koster både tretti og førti tusen, og bor gjerne på femstjerners hotell når de er i utlandet. Sånn sett burde det kanskje ikke vært så overraskende at de også brukte mye penger også på mat.

Alle vet jo at det er dyrt å kjøpe mat i Norge, men det betyr ikke at totalsummen alltid trenger å være avskrekkende. Spørsmålet er hvor mye man egentlig trenger å bruke. En rask kartlegging viser at mange familier i Norge bruker over 15 000 i måneden på dagligvarer, og blant mine kjente med særskilt luksuriøse vaner fantes det eksempler på at de brukte mer enn 20 000 på mat! Da tar vi også med de pengene som de bruker til å gå ut å spise, som nesten uten unntak er veldig dyrt i Norge.

La oss si at familien din bruker 15 000 kroner i måneden på mat, og du ønsker å redusere det til 6 000 kroner. Da har du spart 9 000 kroner bare på en måned, og kan spare over 100 000 i løpet av et år! For mange kan det faktisk virke som utgifter til mat er det største hinderet for at de skal lykkes med sin privatøkonomi. Husk at

Men så spørsmålet: er det realistisk for en liten familie å bruke 6 000 kroner i måneden på mat? Ja, det mener jeg faktisk. Det er 200 kroner dagen. For 200 kroner får du veldig mye av for eksempel poteter, søtpoteter, ris, pasta, gulrøtter, kål, løk, bananer, matolje, egg, müsli og melk. Hvor dyrt er det egentlig med risengrynsgrøt eller pannekaker en gang i blant? Det som koster penger er godteri, alkoholholdig drikke, ferdigvarer, kjøtt, og mer eksklusive råvarer. Unngå disse, og få en helt ny økonomi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *