Hvordan dele med andre når du lykkes finansielt

Hvis du har mer penger enn du trenger, kan det være en god idé å gi noe av det vekk til andre. Da tenker jeg ikke på den store og til tider upålitelige staten som skriver en stor regning over skatteseddelen og så omfordeler etter eget forgodtbefinnende. Jeg snakker om å gi til organisasjoner og veldedige formål. Et nyord som er i vinden er effektiv altruisme, det vil si at man får hjelp til å finne ut hvordan man kan være mest mulig effektiv med pengegavene sine. Selv har jeg etter hvert gitt bort betydelige summer på denne måten og føler at jeg personlig har hatt stort utbytte av det.

Før jeg begynte med dette, hadde jeg i praksis lite erfaring med å hjelpe andre utenfor min egen krets av familie og venner. Derfor var det vanskelig å forutsi hvordan dette skulle gå. Jeg har opparbeidet meg en beskjeden formue gjennom hardt arbeid og kloke investeringer, og da frykter man gjerne at det ikke vil være så morsomt å bare gi vekk pengene igjen. På den annen side har jeg med alderen blitt mer og mer klar over at det å gi livet mening krever noe mye mer enn penger og materielle ting. Det er kanskje særlig dødsfall i familien og vennekretsen som har fått meg til å reflektere over dette. Var livet mitt på vei i en for egoistisk og fryktsom retning, og kunne jeg gjøre mer for å hjelpe andre som ikke har de samme fordelene som meg selv?

Jeg understreker ofte betydningen av å gjøre sitt beste for å bli et bedre menneske, og jeg forsto etter hvert at det også innebar å gjøre mer for andre, selv de jeg ikke kjente. Men for å være dønn ærlig: det å gi bort penger er faktisk slett ikke så enkelt som man skulle tro. Det er i praksis blitt vanskeligere å gi dem bort enn å tjene dem, i hvert fall når man etter hvert har blitt vant til at pengene strømmer inn nærmest automatisk. Du har de gode vanene, du har et flertall av relativt sikre investeringer: da er inntektsstrømmen mer eller mindre sikret. Alt er så på skinner at man ikke lenger trenger å ta mange tunge beslutninger om kroner og øre.

Men når man begynner å gi bort penger, dukker plutselig de vanskelige beslutningene og prioriteringene opp igjen! Og først av alt må man takle utfordringen med frykt – frykten for å ha mindre penger som man kanskje har båret på gjennom store deler av livet. Når man har en sikker og god økonomi er denne frykten ikke lenger så reell eller rasjonell, men den ligger i bakhodet. Dette gjør også at man blir ekstra redd for å gi til feil formål.

Det er her jeg føler konseptet effektiv altruisme har vært til stor hjelp. Den gir deg modeller og utregninger du kan bruke til å se hvor mye hver enkelt donasjon egentlig monner. Så gjenstår det bare å velge en eller flere organisasjoner med siktemål du kan identifisere deg med, og så er du i gang. For meg har denne prosessen vært veldig givende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *