Hvordan blir du kvitt kredittkortgjelden

I disse dager er det enkelt å få kredittkort og stadig økte grenser for opptak av lån. Det gjør det fristende å ta kreditt på ganske dårlige vilkår for å kjøpe ting man strengt tatt ikke trenger. Dyre ferier, ny telefon og TV, eller innbetaling av depositum fordi oppsparte midler er noen eksempler på typiske ting som gjør at mange går i denne fellen.

Både politikere og akademikere liker å skylde på grådige lånehaier, samtidig som det tross alt er et personlig ansvar å ta vare på egen økonomi og sette seg inn i de avtalene man inngår. Men det store spørsmålet for de fleste som har kommet i en slik situasjon, er jo ikke hva som gikk galt i utgangspunktet – de fleste skjønner det godt selv om noen programmer på TV viser oss unntakene. Det store spørsmålet er: hvordan kommer man seg ut av knipa?

Det første du må gjøre er å få oversikt over din egen økonomi, og da særlig alt som har med kredittkort og relaterte forpliktelser å gjøre. Ta med kontokreditt på vanlig bankkonto i samme slengen, for hvis du stadig ligger i minus på konto så er dette i praksis å regne som det samme som kredittkortgjeld. Vær klar over at de fleste kortene har godt over 20 prosent effektiv rente, flere nærmere 30 prosent! Du kan altså risikere at gjelden på lån på til sammen 200 000 kroner vil øke med 50 000 kroner eller mer i året hvis du ikke forserer nedbetalingen. For en gjennomsnittlig nordmann er dette et betydelig beløp, og for noen med lav inntekt et svært alvorlig økonomisk problem.

Når du har dannet deg en oversikt over ståa, må du satse på å samle den på det stedet der du kan få den lavest mulige renten. Det er dette som omtales som refinansiering, altså at du i realiteten flytter gjeld fra en institusjon til en annen for å få bedre betingelser. Du må imidlertid regne med at det kan koste litt å gjennomføre denne prosessen. Hvis disse kostnadene gjør at det ikke lønner seg å flytte i det hele tatt, selv på lang sikt, er det selvfølgelig ikke noen vits i å refinansiere.

I motsetning til det mange banker vil ha deg til å tro, er imidlertid ikke det å refinansiere hele løsningen på problemet. Problemet er faktisk ikke løst før du har betalt ned gjelden. Derfor må du komme frem til en strategi for nedbetaling som gjør at du får en rask og effektiv prosess med å bli kvitt alt i hop. Du bør sette opp et månedsbudsjett som gir deg en mer realistisk forestilling over hvor mye og hvordan du kan betale per måned. Så kan også på sikt sørge for endringer gjennom å få opp inntekten eller redusere kostnadene. I mange tilfeller er det enklere å få ned kostnadene. Å øke inntekten betydelig er vanskelig i det norske samfunnet, og mye av en eventuell økning vil gå bort i skatt.

Det siste du gjør, etter å ha betalt ned all gjelden, er å love dyrt og hellig at du aldri skal bruke kredittkort igjen. Dermed vil du få en mer ordnet økonomi og et enklere liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *